#FRANKLYMYDEAR #AMADO #VINTAGE
#SECONDHAND #BLOG

Täältä tulee vintage-muoti

Vintage-muodin kulutus on ollut suuressa kasvussa jo useiden vuosien ajan, kun kuluttajat ovat tulleet entistä tietoisemmiksi kestävästä kehityksestä ja vaateteollisuuden aiheuttamista ympäristövaikutuksista. Vaateteollisuuden halpatuotantojen huono laatu sekä työntekijöiden järkyttävät työolosuhteet ovat saaneet kuluttajat suuntaamaan katseensa kohti ekologisempaa, kestävämpää ja laadukkaampaa vintage-muotia.

Suomessa vintage-muodin suosion puolesta puhuu muun muassa se, että vintage-kauppoja on ilmestynyt suurempien kaupunkien katukuvaan vuosien varrella yhä enemmän ja enemmän. Nykyään vintage-tuotteita voi myös tilata joidenkin kivijalkaliikkeiden nettisivuilta. Hyvä niin, sillä ihmisten tulisi oppia uusiokäyttämään niin vaatteita kuin muitakin tuotteita.

Vintage-muoti voi olla edullista, mutta kyllä etenkin tunnettujen brändien vintage-tuotteista saa maksaa pitkän pennin. Kyllä mieleisestä ja kestävästä vintage-tuotteesta kannattaakin maksaa, sillä sen voi jatkossa esimerkiksi joko viedä takaisin myyntiin tai antaa perintönä tuleville sukupolville. Tilanne ei ole sama halpisketjujen tuotteiden kanssa. Usein tällaiset tuotteet eivät nimittäin mene kaupaksi kirpputorilla edes muutaman sentin hintaan. Eikä niitä kyllä voi säästää sellaisenaan tuleville sukupolville, koska luultavasti tuotteeseen on jo muutamassa kuukaudessa ennättänyt ilmestyä reikiä tai nukkaa. Hyvin usein tällaisen tuotteen matka päättyy valitettavasti suoraan roskakoriin, vaikka kuluttajien olisikin hyvä viedä tuote tekstiilikeräykseen. Muutaman euron maksaneeseen tuotteeseen ei kuitenkaan usein haluta tuhlata liikaa aikaa ja siitä hankkiudutaankin eroon kaikkein helpoimmalla tavalla.

Halpatuotantojen vaatteet eivät maksa paljon, mutta kaikki ne asiat, jotka ovat tämän halvan hinnan takana saavat onneksi ainakin osan kuluttajista kiertämään halpisketjut kaukaa. Vaatteen näennäisesti halpa hinta saattaa nopeasti nousta, jos ajattelee, kuinka monta halpaketjun tuotetta joutuu ostamaan samassa ajassa, kuin yhden laadukkaamman vintage-tuotteen. Kestävän vintage-vaatteen elämä voi jatkua lähes loputtomiin, kunhan sitä vain huoltaa kunnolla. Asian laita on täysin toinen halpatuontantojen tuotteiden kohdalla.

Luulisi, että pelkkä ekologisuus iittäisi viemään ihmiset yhä enemmän vintage-muodin pariin, mutta tämän lisäksi vintage-muodissa on vielä yksi äärimmäisen hieno puoli. Vintage-uodin etuihin lukeutuu ehdottomasti myös se, että vintage-tuotteilla omasta tyylistään saa takuulla näyttävän, upean ja persoonallisen.

edgedoll.com